2017. már 02.

Uitz, a Kortárs művész

írta: Doktor Senki
Uitz, a Kortárs művész

uitz_terem.jpg

forrás: jakd.hu

A buszról már  kora tavaszi reggelbe lépek. Nem csap meg a hideg, mint egy hónappal ezelőtt, ahogy leszállok. Komótosan elsétálok a Tourinform Iroda mellett, ami régen az IBUSZ volt, aztán a Kortárs előtt is. Nekem már csak Uitz Terem marad. Fura, mert azokra az oszlopokra, meg minden, ami a képen is van, nem emlékeztem, szerintem már nem is láttam őket: csak az rémlik, hogy a kávézó nem volt ott, és hogy valahogy máshogy nézett ki az egész. 
A jövő héten kiállítás megnyitóra jövök ide. A Vízöntő lány állít ki. Vagy három helyen írtam már róla. Tök mindegy. 
Kicsit mindig tartottam a kortárs művészettől. Talán Te oltottad belém: te a keményvonalas, régimódi rajzoló voltál. Grafikus, pardon. Te minden apró részletet megrajzoltál, de mégsem azt akartad, hogy egy fényképre hasonlítson. Akkor már inkább képregényre. Fogtál valamit, és behúztad a saját világodba, és ott alkottad újra... már ha létező dolgot rajzoltál, és nem te magad találtad ki. Emlékszem, mikor felvételiztél a Képzőművészetire, és mondtad, hogy egy pár felvételi rajz kivillant, és majdnem hangosan felröhögtél. Mondjuk, szerencsére a Vízöntő lány pont nem ilyesmiket fest... alkot. 
Emlékszel, mikor 2006-ban a Múzeumok Éjszakáján az Intercisában voltunk? A Miki tartott előadást... már nem is emlékszem, miről. Azóta jól felvitte az Isten a dolgát: már Londonban él, és nagymenő iparművész, csomagolást tervez sörgyártóknak, meg ilyenek. 
Te tuti, hogy nem engedted volna meg, hogy kiállítsák a munkáidat, mi? Tuti. Hát ez van, öregem. 
- és mit szólsz, hogy a moziban meg már van 3D? Beszarsz! Gondold el, ha 3D-ben jött volna ki a Jurassic Park, bakker! Mármint a régi, nem ez az ezredik folytatás... Vagy a Rémálom az Elm utcában 3D-ben. Na, az extra para lett volna. Így is majd' beszartam a plakátjától, mikor még kint volt a moziban. Rendesen úgy éreztem, hogy lejön a plakátról Freddie. 
Látod, lépegetünk lassan előre. A Kiscsillag helyén is nyitott valami kocsma... Ja, erős túlzás, mert gondolom, az eredeti helynek nagyjából a harmadát foglalhatja el... Pedig annál jobb hely nem is kell étteremnek. Finom volt a hagymás rostélyosuk. 
- és ha már így mondod, egyszer mozi előtt is bementünk a Kiscsillagba apuval, meg a bátyámmal és a húgommal. Épp' hogy beértünk a Robin Hood elejére. Apu már nem is látta a Híradót a film előtt. 
Valahogy a kiállítás megnyitó is olyan, mint régen a híradó a filmek előtt, nem? Páran tök örültek neki, meg minden, de a legtöbben azt várták, hogy mikor lesz vége. 
Na, mindegy, öregem, ha tudsz, azért majd nézd meg a kiállítást, jövő pénteken lesz a Kortársban fél héttől. 

Szólj hozzá