2016. ápr 13.

Ötmillió városa

írta: Doktor Senki
Ötmillió városa

beke.jpg

forrás: ujvaros.tumblr.com


Nem hittem volna, hogy ez velem még megtörténhet, de borzongva hallgatom a színpadra állókat. Ügyesek, fiatalok, lelkesek. Szerencsém van, hogy itt lehetek, tényleg. 
Ez a hely, a Béke, látott már nagy csatákat. Sokan megfordultak itt, sok nagy bulit tartottak. Emlékszem, Jani barátom mesélte, hogy egyszer a legnagyobb tél idején simán hazament egy buliból kabát nélkül. Másnap, mikor bement az irodába, a főnök ránézett, és csak annyit kérdezett:
- Kabát?
Jani bólintott, az öreg meg elmosolyodott. 
- A lényeg, hogy jó buli volt- mondta. 
Akkoriban talán még Havannának hívták (megtévesztő a név, mert volt egy másik Havanna is, jóval régebben, a Skála oldalában), de volt Fáraó is, meg mit tudom én... Na, ti tudjátok, az a lényeg. 
Szóval a Béke sok mindent látott. Most például a Fejér Megyei Diáknapok fellépőit. Aranyosak, tényleg, mind. Jó nézni őket. Izgulnak, persze, de kiteszik a szívüket a színpadra. Próbálom bátorítani azt, akin látom, hogy nagyon fél. Nem sokat segít, persze, de hátha. 
Ha innen indulsz, Dunaújvárosból, az már szinte félsiker. Mennyien befutottak innen!... El se hinnéd. 
Az ötmilliósok is innen indultak. Csak elfelejtették. 
A DUDIK-on jó pár éve kerek ötmillióért léptek fel. Ez szerintem alsó hangon a három- négyszeres gázsija egy zenekarnak, de hát ők megtehetik. 
Emlékszem, mikor a karácsonyi koncertjeik még a Főiskola Étteremben voltak. Emlékszel? Minden évben emelték a jegyárat, mert tudták, hogy úgyis telt ház lesz. Mindig meg is volt, és a nézők mindig ki is fizették a drágább és drágább jegyet. 
Egy kifosztott, lerabolt országot rabolj még tovább, mert megteheted. Hiszen művész vagy. József Attila éhezett, Tóth Árpád se volt túl gazdag, Babits se tudta saját zsebből kisegíteni József Attilát, de ti, nagy művészek, nektek a pénz a minden. Ötmillió alatt nincs fellépés. A karácsonyi koncerten meg látványosan untátok. Nem jött össze az öt milla, vagy mi történt?
... és itt vannak a kicsik, a tinik, itt állnak a színpadon, a szívük a torkukban, odateszik magukat, izgulnak, elrontják, mennek tovább. 
- és majd átveszik a stafétát tőletek. Reméljük, nem mindenben. Talán ők négymillióért is elvállalnak majd egy fellépést a szülővárosukban. 

Ezek a fiatalok tényleg ügyesek. Klipet kéne nekik csinálni. A régi Vidámparkban, ahol a Movie volt. Emlékszel még a Movie-ra? Legendás hely volt. Még Lukács Laci is megemlítette egy interjúban egyszer, akkor még a Z+-on. 
Állítólag ezek az ötmillások egyszer a saját városuk képviseletében tárgyalónak a képébe mondták, hogy "mit tett őértük Dunaújváros?"
- hát ha itt nőttetek fel, fiúk, akkor segítek egy kicsit:
"messzeringó gyerekkorom világa.
Belőle nőttem én, mint fatörzsből gyönge ága"

- ezt a szintén nagy gazdagságban élt Radnóti Miklós írta. Radnóti, tizenötmillió magyar költője. Ti meg? Ötmillió forint költői vagytok. 
Na, mindegy, a fiatalok tényleg ügyesek. Remélem, befutnak majd. 

... aztán ha majd milliókért lépnek fel ők is a szülővárosukban, talán nekem is leesik majd valami aprópénz; és akkor végre én is elmondhatom, mekkora művész vagyok. 
Ők azok amúgy (a fiatalok, nem az ötmillió költői)

Szólj hozzá