2016. már 23.

Új, városi, csoda

írta: Doktor Senki
Új, városi, csoda

arany.jpgforrás: ujvaros.tumblr.com

 

Túl világos az éjjel, azért nem tudok aludni. Besüt a fény az ablakon. Kinyitom az erkély ajtaját, és kiállok kicsit a tavaszi éjjelbe. Mélyen beszívom a sötétkék levegőt, és a túloldali üzleteket bámulom. Régen állítólag vasút is ment itt, mert valahol itt volt a tüzép telep: talán pont a Skála (Spar) helyén? Mintha ezt mondták volna. Ezt már nem láttam. Láttam így is ezer csodát itt. 
Kezdjük ott, hogy az általános iskola udvara mellett volt egy játékterem. A Las Vegas, ha még emlékszel, a Vácin, a sarkon. Ott, ahol most a pizzéria van. Persze be voltak sötétítve az ablakok, és eszünkbe se jutott bemenni, de mégis... ma már elképzelhetetlen lenne. Mi meg vidáman fociztunk tíz méterre Las Vegastól, ki nem szarta le?
Pörgettem vissza audiokazettát ceruzával, és mentem videótékába videókazit kölcsönözni. Jó sok videótéka volt. Először a Snoopy a kis Vasmű úton, aztán a Rómain is kinőtt egy, meg a Technikumban, a Hóvirág környékén, meg a Fehér SZTK mellett... 
Jártam a Hóvirágban, amikor még presszó volt, és simán beengedted oda a gyerekedet. Fehér- piros kockás terítős asztalnál üldögéltem az Autós büfében a külső benzinkútnál, ahol most a Hankook van.
A Napsugárban őszilevet ittam, és gesztenyepürét ettem, és a Knight Ridert néztem a sarokba akasztott tv-n.
A Mester Cukrászdában (mielőtt kocsma lett) a "Kérdezz! Felelek"- et néztem a tévében, a Randevúban a Kacsameséket ( mindezeket bátyám és húgom bűnsegédletével). Sőt, a Tökéletes katonát először a Havannában láttam először. (Nem a Béke étteremben, hanem a Skála oldalában.)
Ma is hallom a tölcséres kávédaráló hangját, és érzem a frissen őrölt kávé illatát az orromban, ha belépek a boltba, ami régen a "pesti" volt. 
Telefonáltam fülkéből telefonkártyával, szedtem ringlót a fáról, vagy köpőcső- bogyót a köpőcső- bogyó fáról, ettem papsajtot a Gorkij téri óvoda mögött, és meghallgattam vagy százszor, hogy ne csússzak le a csúszdán, mert összehugyozták a csövesek. 
Láttam Bruce Willist egy elsuhanó repülőgép alatt hasalni a Die Hard 2. plakátján a moziban, féltem Freddie Krugertől még a poszteren is, és álltam sorba az árkád játékgépeknél csak azért, hogy lássam, más hogy játszik a Mortal Kombattal. 
Javíttattam apu óráját a Vasmű úton, vagy az uszoda előterében, és felmásztam az összes mászókára a környéken: cica mászókára, rakéta mászókára..., hajtottam a hintát (igaz, nem koccanásig, mert ahhoz nem voltam elég bátor, se elég ügyes), és hajtottam mókuskereket. Ugrattam le padkáról biciklivel, és mentem le lépcsőn bringával. 
Vettem kimért édességet mozi előtt az édességboltban, ahol hátul azért pénzváltó is volt...
Vettem Tisza cipőt a márkaboltban ("Minden időben Tisza cipőben- a sportcsarnokhoz vezető úton, a régi postánál még mindig láthatod a hirdetést) a Szórád Márton úton... Vagyis vettek nekem anyámék Tisza cipőt... Persze, akkoriban nem volt menő. 
Akkoriban a tornatrikó se.


- Persze, jutott a szarságból is bőven, de mondj egy helyet, ahol nem így van!
Szóval sok csodát láttam itt, Újvárosban. 

Szólj hozzá