2016. feb 24.

Pillanat- szökőkút

írta: Doktor Senki
Pillanat- szökőkút

petofi_liget.jpg

Petőfi liget (forrás: kismoni.hu)

Autók suhannak az eső áztatta aszfalton, pillanat- szökőkutakat spriccelve az útszéli tócsákból. 
A Ságvári Fiókkönyvtár ablakai papírral borítva: mint egy hajléktalan, aki egy padon fekve újsággal takarózik be. Régebben a "nagy" könyvtár nyári szünete alatt a Ságvári tartott ügyeletet. A Rák lánynak innen kölcsönöztem ki az Adrian Mole-t 2001 nyarán. 
"Eladó"- hirdeti a vastag felirat a könyvtárt borító papírokon. Úgy látszik, a városnak nem kell az épület. Igaz, mit kezdjenek vele? A szomszédban már van egy Tesco, focipályának meg kicsi. Itt mindenből focipálya, vagy áruház lesz, mintha másra nem is lenne szükségünk. Úgy kellett nekünk a Vidámpark helyére a focipálya, mint a vasárnapi zárva tartás, és a KDNP a parlamentbe. 
(Szóval mint egy falat kenyér.)
Lehetett volna például atlétika pálya, és akkor a magyar bajnok távolugró kislánynak a Vasváriban nem a politechnika műhelyben kellene edzenie egy tíz négyzetméteres helyiségben... Tudniillik egy darab négyszáz méteres futópálya nincs például az egész (sport)városban. Ha már költjük a város, az ország, az Unió pénzét. 
Focipálya, focipálya... az nagyon kell. Ha annyira kell, miért nem újítottuk fel a Radar sporttelepen levő jó pár focipályát, ahelyett, hogy újakat építünk? Annak idején busznyi gyerek járt ki oda focizni, most meg az enyészeté az egész. 

Fánk illata csapja meg az orrom a Babits utcában. Valamelyik lakásban az egyik nagyi süthet fánkot az unokáknak. A Petőfi suli menzáján is volt néhanap fánk. 
Annak idején a Petőfi betonpályán is lehetett egész jókat focizni- főleg, hogy a kerítésből a megfelelő helyen hiányzott egy-egy cső, hogy át lehessen mászni. 
Vagy az MMK mellett, a Vasmű út mögött a tengőpálya... ahol már a labda első lepattanásánál kinézett valaki, hogy "ne itt labdázzatok, éjszakás voltam, aludni akarok!"
A rossz körülmények inkább csak lehetőségek a kreativitás kibontakozására. Erről szól Magyarország.
Annak idején, 1996-ban a korisok, a deszkások saját erejükből építették fel pályát maguknak a Barátság Iskola sporttelepén, a Duna- parton. (Aminek mi van ma a helyén?)
Mikor elzárták a csapot a szökőkutakban a Vasmű úton, a vívócsarnok mellett, az üres medencében is ugráltak a srácok... 
Petőfi liget. Régen - úgy mesélik- itt is volt egy pancsolómedence. Nem kéne ide is esetleg egy jó focipálya a játszótér helyére? Vagy még inkább: parkoló! Mint a Petőfi suli melletti játszótér helyén. Világos az üzenet: régen gyereke volt az embereknek, most meg autója. 

Vízsugarat vernek fel az elsuhanó autók. Pillanat- szökőkutak. Megszületnek az út menti sárból, felemelkednek, de csak egy pillanatig tart a tündöklésük. 
Akár a ma nagy emberei.


Szólj hozzá