2016. feb 17.

Orkánban sóhaj

írta: Doktor Senki
Orkánban sóhaj

dunaujvarosi-vidam-park-mikrobusz.jpg

Világoslila az ég alja. Fölötte sötétebb kék. Mint egy fejére állított réteges joghurt: felül a lekvár, és alul a joghurt. Bár akkor az egész összefolyna. Kivéve nálunk, ebben a párhuzamos valóságban, amit Magyarországnak hívunk. 
Néha apró, új dolgok ismeretével egészen más megvilágításba kerülnek a dolgok. Lassan ereszkedem le az MMK mellett a Római felől. 97 táján fújták ki ide, a Római 9/a mellé az első "firkát" (ami jobb volt, mint ma néhány kortárs festmény). A "csajfejet", ahogy hívták. Aztán jött a többi... talán az a kék volt a második, ki emlékszik?
A völgy túloldaláról, a Bánki iskola... bocsánat, a régi Bánki épülete felől éles sárga fény repül át a "szurdok" fölött. Talán egy autó reflektora? 
- és nem! A templom mellett, megkerülve az ikertornyokat, egészen a völgy túloldaláig szalad a sárga fénynyaláb. A templom mellett. Mintha az Úr furcsa tréfája lenne. Ez a régi lámpaoszlop fénye. Ott áll a másik mellett, és körberöhögi azt a halovány kék kis fényt, amit ő ad, ahogy egy orkán nyel el egy halk sóhajt. 
s ha a jövevény
lenézve így szól: "Én vagyok az Új!" - feleld:
"A Régi jobb volt"
(Babits Mihály)
A Bánki épülete. Gyorsan lakatot tettek rá, és elköltöztették. Egyúttal gyorsan megszüntették a gimnáziumi képzést is. Vajon ettől többen kapnak majd kedvet villanyszerelőnek, vagy ácsnak tanulni? 
Egy üres, használhatatlan senki jön velem szemben, aki nem csinál semmit, nem alkalmas semmire, pedig nagy dolgokra lett volna hivatott. Sőt, valamikor nagy dolgokat tett. Mint egy orosz regény hőse, úgy magasodik most előttem, saját fölöslegességének teljes tudatában. A Zöld SZTK vakablakai pislognak bele reménytelenül az éjszakába. Mintha a Bánki elhagyott épületének nagy testvére lenne.
"Vár állott, most kőhalom..."
Ha tovább mennék a Szórád Márton úton, túl a Béke téren, látnék még kis testvéreket, testvéreket az enyészetben: a Juharos, valaha a Bakony kísértet kastélyát. Talán még a tábla is rajta van, hogy a Duna Vidéki Vendéglátó Vállalat építette valamikor jó régen. 
Ők megépítették, mi leromboljuk. Vagy még azt se. Csak úgy hagyjuk. Mint a Vidámparkot. Kár, hogy olyan kis helyet foglal az SZTK, meg a Juharos*. Építhetnénk a helyére focipályát. 
Legalább Muki, a kis vonat túlélte a Vidámparkot. Bár mit panaszkodunk? Pesten is bezárták. Vidámpark nem kell, úgyis szomorú hely ez. 
- és most ott van egy vonat a Vasmű út közepén, ami egy helyben áll, vagy inkább nem tart sehová. Milyen szép párhuzam! 

*A Modern Városok programban elvileg a Zöld SZTK helyzete is megoldódik (csak győzzük kivárni), a Juharos pedig (konyhaként legalábbis) üzemel azóta. A tervek között a Vidámpark rehabilitációja is szerepel. Meglátjuk...

Szólj hozzá