2016. feb 10.

Így múlik

írta: Doktor Senki
Így múlik

0000009485.jpg

forrás: jakd.hu

Felhőtlen az ég, nem olyan sötét az éjszaka. Kék és piros fény oszlatja tovább a sötétséget: nem mentő, nem rendőr- egy bank homlokzatának világítása. Kék és piros... a segítség színei. A segítségé a bajban. A bank is segít, ha baj van. Vagy okozza a bajt. Ki tudja? Régen biztosító volt itt. Most bank. Nem olyan éles váltás. 
Ott szemben már inkább, a Dózsa György út páratlan oldalán, a "régi" Dózsa György úton... Ott régen fodrászat volt, aztán később, kicsit mellette a L'amour nevű, éjjel- nappal nyitva tartó bár. A Kiscsillagnak meg, bent a kicsiny Devecseri Gábor utcában kiváló konyhája. Sőt, zenekarok is felléptek ott. Ha jól emlékszem, a Kispál és a Borz is járt náluk egyszer. 
Most már csak a Galériában vannak koncertek- már csak koncertekre nyit ki. Régen minden nap nyitva volt, sikk volt oda járni biliárdozni a 90-es években. Pedig ötven méterrel arrébb, a Senatorban is volt biliárd asztal; a pincében meg "beülős" autós játékgépek. 
Játékgépek és játékgépek mindenhol... az uszoda előterében, a Senatorban, a mozi előterében... 
Most meg bankok mindenütt. A Kék Duna mellett is, ahol régen salakos placc volt: használt autókat (és krumplit) árultak ott. 
Bankok, bankok mindenütt. Hitel hitel hátán. Lassan a prostikra is hitelt veszünk fel. Lassan?...
A Skála oldalában volt a Havanna Ételbár, arra ki emlékszik? Zseniális volt a hot- dog és a kaszinó tojás. 
Így múlik el a világ dicsősége. Sic transit gloria mundi. 

Szólj hozzá