2016. feb 03.

Még

írta: Doktor Senki
Még

 

vidampark.jpg

Vidámpark anno.
forrás: Dunaújvárosi Hírlap gyűjteménye


"Rohadt eső.
Dühödt arcok
Valahová tartanak.
Esernyőik összeérnek, 
 Meg is jegyzik maguknak,
Hogy szűkös a tér, rohadt eső,
Miért nem megyünk gyorsabban?"
(Esti Kornél zenekar)

 Még ősz végén voltam a Vízöntő lánnyal az Esti Kornél koncertjén. Akkor is esett. Szürke, reménytelen eső hullt szakadatlanul.
Átázott kabátot húztunk le magunkról a koncerten.
... aztán más átázott ruhákat egymásról. És az sem segített semmin. Igaz, nem is változtatott. Jobb se lett, de legalább rosszabb sem. 
Bár így lenne minden változással!...
Most is esik, de ez az eső más. Szürke felhőkből hulló eső szürkén csorog a házfalon; és mégis:ez az eső reményteli. Az ősz végi eső hideget ígér, a tél végi meleget. 

Láttam egyszer egy pólót, "Dunaújváros- ellentétek harmóniája" felirattal. 
Lehet benne valami. Az ellentétekben mindenképp. 
Hazafelé megyek a Béke városrészből. A Mérleg lányt kísértem haza, aki a múltkor olyan szépeket írt rólam. Ő itt nőtt fel a Békében- és félig- meddig én is. 
Én még láttam az Építők pályát itt, a Sirály mögött, ahol most az Interspar van. Mellette meg a kosárpályát, ahol még lelátó is volt. Most már csak egy kis utca, egy piciny sikátor maradt az egészből az Interspar mellett, a Béke körút és a Szabadság út között.
Később is sokat jártam erre, mikor a Nyilas lányt kísérgettem... öt... majdnem hat éve már. A Sirály Étterem addigra már rég zárva volt. A régi, sötétbarnára festett fa boxokat már rég elvitték, a konyha tálaló ablakában már nem állt senki, hogy telemerje az alumínium éthordót. A játékgépek már nem villogtak a bárpulton, apám már nem számolgatott hátul, a tenyérnyi irodában Gazsi bácsival.


Ellentétek harmóniája... 
Lerombolsz egy sportpályát, építesz a helyére egy hipermarketet. Hát jó... Ledózerolsz egy általános iskolát, építesz a helyére egy szupermarketet. Hát jó... 
... de aztán ledózerolsz egy edzőpályát a futball stadion mellett, építesz a helyére egy szupermarketet, aztán ötven méterrel messzebb építesz egy másik edzőpályát... 
... aztán hozol egy törvényt, hogy a sok- sok új hiper- szupermarket legyen zárva vasárnap. 
Ellentétek harmóniája...
Levágod a napozót, elbontod a kinti kacsaúsztatót, a röplabda pályát, a foci pályát, a minigolf pályát, és építesz helyére egy Élményfürdőt. 
Élményfürdő... nekünk az volt az élmény a fürdőzésben, hogy beugráltuk a "kettőhetvenbe" nyáron, meg a "kinti" kacsaúsztatóba, a betonos csúszdával... A strandröplabda, a strandfoci pálya, a faház büfé(k), a "kinti" büfé a csavaros fagyival és a kifúrt kiflibe dugott virslivel... 
- na, az már mind a múlté; de van helyette élményfürdőnk. Vagyis... igazából nincs- de talán majd megint lesz. 
Az órás az előtérben már évek óta zárva. A játékgépek sincsenek ott a lépcső mellett. A benti büfé még működik. Talán a "nagymelegnek" még olyan az íze, mint régen. 
Ellentétek harmóniája... 
Adományt gyűjtenek a kórház szülőosztályának. A focistadionra ráköltenek 600 milliónyi adóforintot. 
Egy normális világban nem úgy működne, hogy a kórházra ráköltünk 600 millió adóforintot, és gyűjtünk adományokat a focistadion felújítására? Úgyis a foci a non plus ultra, a mindenek mindene a sportban hazánkban. 
Már ha ez a hely még a hazánk... Nekem az. Még. 

Szólj hozzá