2015. dec 23.

Senki karácsonya(i)

írta: Doktor Senki
Senki karácsonya(i)

zlatokov05.jpg
... nem érted, hogy én még emlékszem rá a nyolcvanas évekből, hogy nekünk rendesen nem karácsonyi ünnepünk volt az óvodában, hanem fenyőfa ünnepünk? Hatalmas volt! Pont ugyanolyan, de ugye nem hívhattuk karácsonynak... 
Aztán az általánosban, amit 90-ben kezdtem, már simán ment a karácsonyi party a suliban, meg főleg otthon. Komoly idők voltak: a panelrengeteg közepén minden két szoba- hallos lakás "halljában" ott feszült a karácsonyfa, a lakás dísze... Nagyjából három- három és fél óra elég is volt rá, hogy a karácsonyfát méretre faragja apu, és beleillessze az öntöttvas állványba. 
A karácsonyfát, amit a Kék Duna mellett, a parkolóban árultak- a salakos parkolóban, ahol év közben használt autót és persze krumplit lehetett venni. (Ma az OTP van annak a parkolónak a helyén, mielőtt még elrohannátok oda fenyőért.)
Karácsonyi ajándékot is lényegesen egyszerűbb volt venni, mivel nagyjából pont feleannyi bolt volt, mint most: ha kellett valami a gyereknek, a szülők elmentek a "sportboltba" a Vasmű útra, ahol mellesleg pl LEGO-t is lehetett kapni, vagy beszaladtak a Kék Duna műszaki osztályára, ahol az első, Grundig VIDEÓNKAT vettük, és hozzá rögtön két VHS- kazettát. Az egyik a Rózsaszín párduc volt (rajzfilm), a másik meg... hát nézd, '91-ben volt, őszintén szólva a f.szom se tudja már, majd megkérdezitek anyámat, ő biztos tudja. A Vasmű úti hentesnél meg ott úszkált a medencében a ponty, a kirakatból pont láttad... egyből ötletet kaptál a karácsonyi vacsorához. (Már aki, mert anyám nem szereti a halat.)
Pardon, majd elfelejtettem, volt még két hely, ahol ajándékot vehettél: az egyik ugye a jó öreg lengyel piac, a Dunafitt melletti lángosos mögötti téren, a másik pedig az Aranykapu, ami a mozi előtt volt, mindenféle árussal. Szólt a zene egész nap, meg mindenféle szart vehettél. 

Sok minden nem volt, ami most van: mobil, dvd, internet... volt viszont majdnem minden évben hó, gyakorló szánkó pálya a mai II. János Pál pápa téren, az új világ új temploma helyén, vele szemben a "profi" pálya a Római alatt, "ne rakj jeget a hógolyóba, te rohadék" jelszavú hógolyózás, lilára fagyott gyerekek, akiknek a meleg lakás jelentett extra motivációt ahhoz, hogy időben hazaérjenek... 
Szóval jó volt. Reméljük, idén is az lesz. 
Mindenkinek.
Én ezt kívánom! 

Szólj hozzá