2015. nov 25.

Szülőföld

írta: Doktor Senki
Szülőföld

sello---cyranski-maria--dunaujvaros-az-uszoda-elott.jpg

"- Nem vágysz el ebből az országból?
- Nem, mert nincs annál jobb dolog, mint májusban a szülinapomon orgonaillatban a langyos szélben átjönni robogóval az Erzsébet hídon. A hülyeséget vágyom innen elzavarni, azért csinálom azt, amit csinálok, a színházat eszköznek látom hozzá. De ugyanolyan eszköz hozzá az is, hogy ha belépsz valahova, akkor köszönj és köszönjenek neked."-( 
az origo interjúja Anger Zsolt színművész- rendezővel) 

Mint egy-egy fáradt arc, néznek a lehullott avarra a fák. Ami levél még maradt rajtuk, az is mind megbarnult: hamarosan ők is búcsút vesznek fáiktól. Az uszoda is megfáradt szürkeségben terül el avarral borított betonágyán. 
A "kinti" büfé szezonja már hónapokkal ezelőtt véget ért, mégis egy "nyitva" feliratot látni rajta.
A számban érzem az itteni hot- dog ízét: egy célszerszámra helyezve kifúrtak egy fél óriási kiflit, és abba dugták bele a virslit; a csavaros fagyiért kígyózó sorok álltak nyáron... 
A "benti" büfé slágere pedig a "nagymeleg" és a "kismeleg" volt. A büfé és a recepció között állt a telefonfülke, a lépcső mellett meg a játékgépek. Az árkád játékgépek, ha úgy tetszik. 
Mennyi minden változott, és mennyi minden nem!...
Attól még, hogy átnevezel egy várost Dunaújvárosra, az még Sztalinváros marad...
Még a facebook chaten át is láttam a rosszalló pillantást: ugyanazt, mint előző este. Hogy merem én azt a fiatal lányt fogdosni spiccesen?- von felelősségre a vele egykorú, majd' húsz éves barátnője. Ha legalább nem tudnám, hogy azt a lányt már a fél város fogdosta, őt meg még többen... Ha legalább nem tudnám, hogy az a baja, hogy a barátnőjét, és nem őt ölelgettem!...
Attól még, hogy borostát növesztesz, nem leszel Jason Statham. Attól, hogy átnevezel egy várost, a szellemiség még megmarad. Az irigy, kicsinyes, féltékeny, rosszindulatú kamenista szemlélet. 
- de majd ő beszél rólam még a Vízöntő lánnyal!...- hangzott a fenyegetés. Mint az oviban, esküszöm. 
Ezt örökítjük át generációról generációra... a kispolgári kisvárosi kisebbségi érzést... Aztán meg nézünk, hogy miért hívom a szülőföldemet Sztalinvárosnak. 
"A  hülyeséget vágyom innen elzavarni..."
Az uszoda előbb még közönyös, szürke épülete most mintha megértően nézne rám: ő is ugyanazt a műsort nézi már vagy negyven éve.
 

Szólj hozzá