2015. nov 12.

Utolsó (utáni) remény

írta: Doktor Senki
Utolsó (utáni) remény

gordeszkasok.jpg


Nyugati szél fúj, a vasútállomás felől. Sárbogárd felől, ha úgy tetszik. Marokra fog néhány levelet, és odébb dobja. Lassan már zsákozzák a lehullott avart, de azért még akad mit megfognia a szélnek. 
A Bisztró ('sarki') mellett megyek el: egyike azoknak a helyeknek, amik masszívan tartják magukat. A többi 'klasszikus' szinte mind eltűnt már: a Sörkert, a Sirály... az Arany Csillag Cukrászdája... Régen a Bisztrónak is volt konyhája- nem is rossz. Talán tíz éve, hogy megszűnt. Ki számolja? Lehet tizenkettő is. 
Gyorsan megy az idő. Gondolnád, hogy már a kétezres évek is szinte retrónak számítanak?
2001 például. Akkor ismertük meg a Rák lányt. Akkor töltötte be a tizennégyet. Nem sok női formája volt, de látszott, hogy ha egyszer felnő (és lássuk be, ez óhatatlanul bekövetkezett azóta), gyönyörű lesz. Most pont kétszer annyi idős, és gyönyörű anyuka. 
" 2001, a jogsim éve, a gyaloglás vége... "ahogy a dal tartja. 2001 volt Tibike jogsijának az éve is. Meg sok másnak az éve... 
2001... akkor jött ki a Linkin Park - Hybrid Theory című albuma nagylemezként. Vele együtt a One step closer és a Crawling klipje is. 
Emlékszem, a Rák lány nagy erőkkel szidta őket, miközben a padon ültünk a kis közben, ahonnan a Petőfi ebédlőjébe lehetett az utcáról bejutni. (Akkor még nem volt bezárva, és meg vagyok győződve róla, hogy miattunk zárták be végül.) Laci meg viaszozta a lépcsőt, hogy végigcsúszhasson a deszkával. A Rák lány meg ült ott, barna rövidnadrágban, sárga pólóban, és elszántan szidta a Linkin Parkot... Csak úgy sisteregtek a szitkok abból a pici szájból a kissé kusza fogak közül. (Milyen cukik is azok a fogacskák! Mint Avril Lavigne-nek.)
Ez a deszkázás- deszkás metál nagy fénykorát élte akkor. Limp Bizkit, Linkin Park, Papa Roach... mentek a két számmal nagyobb gatyák meg a deszkás cipők. Három pesti "nu metal" banda még a Juharosba is betette a lábát 2002. március 10-én. Akkoriban a Juharos volt a rockbulik fellegvára. Ami ma a Kaptár, akkor a Juhar volt. Valamiből meg kellett élni télen is, mikor nem jöttek vendégek az usziból. 
Sőt, 2001-ben jött ki az Agyarország album is a Tankcsapdától. Azon volt az Ez az a ház is. Itt lakom látod, ez az a hely, itt minden úgy van még, ahogy itt maradt..
Ahogy Nil, a Híresember mondaná: önmagát beteljesítő jóslat. 2001- és azóta se változott semmi. 


Egy lánynak a szemébe fújja a haját a szél, ahogy elmegyek mellette. A fülemben 2015 válasza a 2001-es emlékekre: "Minden este, ha lefekszem, abban bízom, holnap jobb lesz/Aztán a hideg valóságra ébredek, és arra, hogy nem változott semmi.../De bekövetkezik majd, Csak hagynunk kell bekövetkezni"  Paramore- Last Hope (utolsó remény).

Azért ilyenkor örülök a facebooknak, bármekkora szarságnak tűnik is néha: a Rák lány például már évek óta Pesten él, és csak ritkán jön vissza a szülőhazájába. Így viszont látom a szép kislányáról a képeket; reméljük, olyan szép nagylány lesz belőle, mint amilyen ő volt, már vagy tizenöt éve...
"Nem is volt még internet/
, de ha láttad, sose felejted
/Ahogy a lány haján
a holdfény csillant"
- Kid Rock

Szólj hozzá