2015. okt 28.

... völgybe száll...

írta: Doktor Senki
... völgybe száll...

775119.png

kép: kismonilaszlo.hu

"Bércre hág és völgybe száll..."
(Himnusz)

Tízemeletes házakra nyílik az ablak. Igazi gyárvárosi kilátás. A szemközti házsor teteje alacsonyabban van ennél, hiszen a Derkovits utca házai a "gödörben" állnak: egy kicsiny völgyben, ami két löszfal púpocska között húzódik. 

Innen az "új" templomot is látni: szürke, egytornyos épület. Büszkén nyújtózkodik márciusi napsütésben a ház égi ura felé, mintha neki köszönhetnénk ezt a  tavaszi délutánt. 

Te nagyképű bolond! Ennél földhözragadtabb nem is lehetnél! Te, a rendszerváltás utáni évek hősi emlékműve! Egy templom az első szocialista városba! Micsoda ötlet! Mintha ezzel meg nem történtté tehetnénk a múltat!... 

Emlékszem, jól elhúzódott az építkezés... szomorúak voltak a környék gyerekei, hiszen még jóval az építkezés megkezdése előtt lezárták az egész dombot, ahol most a templom áll, márpedig ez a domboldal volt az egyik kedvelt szánkópályája a Dózsa 2 és a Római városrész gyerekeinek. 

Akkor még volt hó. És gyerekek. Sok hó, és sok gyerek. 

Zsolti esküszik rá, hogy a templom helyén egy lebetonozott foci- és egy kosárpálya is volt. Én már nem emlékszem, de Zsoltinak adni kell a szavára. Emlékszem, mikor megemlítettem, hogy a "kis" Vasmű út mögötti szervizútra felfestett négyzet volt az egyetlen igazi lábtengő pálya a környéken, Zsolti figyelmeztetően felemelte a kezét, és annyit mondott: "Na és a Szórád mögötti?..." -és tényleg, itt, a Dózsa iskolánál is fel volt festve egy pálya!

Becsukom az ablakot. Kettő ötvenkor ér be a lány busza, ideje indulnom. Kibontom a bort, hadd szellőzzön. Mire ideérünk a lánnyal, pont jó lesz. 
Szép lány: kék szemek, sötét haj. Szép íve van a derekának. A bőrének egészen bársonyos a tapintása- pont mint a nővérének. 

Nyitva hagyom az ablakot, hadd szálljanak ki az emlékek a szobából.

 Ez a lány még meg se született a nagy lábtengő csaták idején, amikor estig pattogott a labda egy olyan házsor mögött, ahol az "éjszakás voltam, máshol labdázzatok!!!"kiáltás a világon a legtöbbször hangzott el. 

Szólj hozzá