2015. okt 07.

Szent Mihály napkor

írta: Doktor Senki
Szent Mihály napkor

pasztortuz.jpg

"Mintha pásztortűz ég őszi éjszakákon..."

Nem voltam nagy híve a Szent Mihály nap hagyomány felélesztésének, de be kell látnom, jó ötlet volt.
A Szent Mihály napi tűz olyan, mint Luca széke: sok olyat is meglátsz a fényében, amit amúgy nem vennél észre. Én is megláttam a Városháza téren, a Magashegyi koncerten a Mérleg lány barátnőjének a pillantását, láttam, hogy kapja el szégyenkezve a tekintetét. Kedvelem a Mérleg lányt, de inkább oda se mentem. 
Szent Mihály nap... Csak mostanában támasztották fel. Valahogy mi, akik kilencven körül kezdtük az általánost, pont a határmezsgyéjén voltunk mindennek: április negyedikét és november hetedikét már nem ünnepeltették meg velünk, de például jó húsz évig senkinek nem szúrta a szemét az a forradalmi emlékmű a Petőfi suli előtt, amin a forradalmi dátumok között simán ott volt a tanácsköztársaság 1918-as éve is. 
Két világ határán nőttünk fel: az üzletek még a Vasmű úton voltak (a Sportbolt, például), a Széchenyi előtt nem volt szökőkút, de a Vasmű úton igen, a butiksor pedig még éppen- éppen csak kezdett kiépülni... és a személyit is az igazgatásrendészeten vettem át, ahol most az ADU van.
Szent Mihály nap nem volt.
Pedig mondom: az a tábortűz sok mindent láttat. Láttam a fényében egy szempár dühös villanását, ahogy a Vízöntő lányt ölelgettem. Sok minden volt abban a pillantásban: féltékenység, mellőzöttség, irigység... 
Szent Mihály nap. Tűzgyújtás. 
Régen, még az óvodában kimentünk a Batsányi mögötti játszótérre, és február végén téltemető tüzet raktak az óvónénik egy homokozóban. Vagy boszorkányt égettek? Télboszorkányt? Ki emlékszik már?
Most Szent Mihály napi tűz van. Ilyenkor hajtották be az állatokat, és a pásztorok elszámoltak a számadó juhásznak. 
Szent Mihály nap. Számadás. A tűz jó: sok mindent beledobálhatsz, amitől meg akarsz szabadulni. 
Végig se olvastam a féltékeny kislány üzenetét.
Valami olyasmivel kezdődött, hogy nem illett volna egy harmincasnak egy tizenkilenc évest fogdosni. (Fogdosta őt nálam öregebb is, és nem ott, ahol én,  mikor még ennél is fiatalabb volt.)
Végig se olvastam, úgy töröltem ki. Az üzenetet, a lányt is.
A Vízöntő lányt is. 
Néha a tűzbe kell dobálni ezt- azt. 


Szólj hozzá