2015. sze 30.

Úgy volt

írta: Doktor Senki
Úgy volt

kep_1.jpg

forrás: jakd.hu

A nap már rég leszállt, szerencsére nem vértóba.

Hűvös az este. Hat éve is hűvös volt. Ugyanezen a napon, ugyanitt találkoztunk utoljára, szeptember végén, este nyolc körül. Akkor moziba mentünk- ketten; most egy koncert kezdését várom- egyedül.

A hangszerekből szétfutó dallam-darabok lassan egymásra találnak, és egész dallamokká fonódnak össze. Mint a legördülő vízcseppek a haladó busz oldalán, amik egyenként csapódnak az üvegre, aztán felgyorsulva összeérnek, és mint piciny folyam futnak együtt tovább. A hangolás a végéhez közeledik. Már az énekesnő is a színpadon van. Igazán megkapó jelenség, a maga különcsége ellenére. Te is különc voltál, de te belül hordoztad: sosem akartad kifejezni a ruháiddal, a frizuráddal; a rajzaiddal, a viselkedéseddel tetted.

Emlékszel, amikor azt a furán öltözött lányt láttuk a Képzőművészetitől hazafelé a metrón, meg azt a srácot abban a tipikus festő sapkában? Jó ég, mit szólnál ma, ha látnád, hogy a tinik olyan kiszaggatott farmerben járnak, mint John Bon Jovi 1986-ban a Keep the faith klipjében!

A különc külsejű kisasszony végül dalba kezd, és ez tényleg mindent elfeledtet: azt szokták mondani az ilyen emberekre: elvarázsolt. Jobb szót nem is találnánk. Mintha tényleg varázs érintette volna meg.

Legalább háromszor mondja el a koncert végéig, hogy mennyire örülnek neki, hogy el tudtak jönni hozzánk.

Mi meg mennyire örülünk, hogy jó pár éve őt kiszavazták a Megasztárból! Nem hiszem, hogy amolyan kilúgozott Barbie babát csináltak volna belőle, de biztosan megkopott volna valami a varázsból, ami megérintette őt, ha sokáig ott marad.

Óhatatlanul hatással van az emberre az ilyesmi. Nézd meg azokat a nagy sztárokat, akik annak idején pár száz lelkes néző előtt játszottak a főiskola étteremben! A másik tehetségtelenség kutatóban feldolgozták az egyik daluk feldolgozását, egyből felkapottak lettek, reklámban is szerepelnek, most meg már annyi gázsit kérnek hazai pályán, mint három másik zenekarnak együttvéve. Mert ők művészek. Iparművészek. Eladják a művészetüket, mert van, aki megfizesse.

Vajon ha maradtál volna velünk, mi lett volna a te sorsod?... Basszus, te egy kóla csomagolást is úgy meg tudtál volna tervezni, hogy az megérintse, elgondolkodtassa az embert!

Mint ők itt a színpadon, ezzel a furcsa lánnyal! Hiszen ez ugyanaz a könnyűzene, amiben a semmitmondó dalok születnek, és ők mégis mennyi mindent bele tudtak csomagolni!

 

Úgy volt, hogy egyszer még látlak

Árnyék vagy úgy lépsz elém

Nézed csak színes ruhában

Hogyan leszek az árnyékod én

 

Úgy volt… Hiszen úgy búcsúztunk el szombaton, hogy hétfőn elmegyünk moziba a Becstelen brigantykra.

Bíborka rövid tehetségtelenség kutatós vendégeskedésének az volt a szerepe, hogy megmutassa magát, és megtalálja azt a bandát, ahol jól érzi magát, ahol megtalálja a közönségét.

A te elvesztéseddel talán nekem is jobb íróvá kellett volna válnom? Én még mindig úgy érzem, a te tehetséged egy létra, amin felmászhatunk az égig, hogy ha sötét az éj, meggyújtsuk a csillagokat. Az enyém pedig? Csak egy kis hokedli, amire ha felállsz, kicserélheted a kiégett égőt.

Ohh, igen: ha véletlenül nem látnál minket fentről, nem azért van, mert eltűntünk, vagy nem gondolunk rád, csak tudod, a Vasmű úton világítás korszerűsítés volt…

Szólj hozzá