2015. sze 23.

Zöld csillag

írta: Doktor Senki
Zöld csillag

laci_rajza.jpg

 Az ő rajza

„…eddig ismeretlen személyazonosságú férfi vetett véget önként az életének: a férfi délután háromnegyed ötkor, a Váci Mihály utca egyik épületének tetejéről választotta a halált. A DO-hoz eljuttatott összegzés szerint a mélybe ugrott férfi a helyszínen életét vesztette – és egyelőre nemcsak a kiléte, de cselekményének oka, indítéka is ismeretlen.”

Ezt írta a Dunaújváros Online most már majdnem hat évvel ezelőtt, 2009. szeptember 28-án, az „esemény” után egy nappal.

Az ismeretlen személyazonosságú férfinak mi ismertük a kilétét, de cselekményének oka, indítéka (máig) ismeretlen mindnyájunknak is. Pedig a barátaid voltunk.

Csak azt tudjuk, hogy egy szeptemberi vasárnap a zöld csillag kihunyt. Azt pedig csak reméljük, hogy a csónak partot ért.

 

26 éves volt. Ebből a huszonhat évből tizenhatot töltöttünk együtt.

Máig, ha elmegyek a házuk előtt, látom, ahogy a hosszú kezével integet, amikor mozi után elváltunk. Ahogy aznap este is, az utolsón.

Ha lemegyünk kosarazni a régi pályára, mindig eszünkbe jut egy-egy mozdulat, egy-egy mondás…

Nem telik el úgy nap, hogy ne gondolnánk rád. Ahogy egy pillanat alatt felmérted az embereket, és tudtad, kitől mire számíthatsz!... Mikor bementünk a Fittbe, mentél egy kört velem, és utána halkan a fülembe súgtad: „így elsőre négy csajnak biztosan bejössz”- aztán megmutattad, kire gondolsz, és nem tudhattad, hogy kettőt közülük ismerek, és tudom, hogy tényleg tetszem nekik…

Mindig eszünkbe jutsz: mit szólnál ehhez, mit szólnál ahhoz… a nagy dumáid…

Néha még hallom is a hangodat, és tudom, hogy a többiek is.

 

... és a rajzaid?

A házatok előtt egyszer, mikor valakit vártunk, és a porba rajzoltál egy bottal egy puma fejet, ami annyira király volt, hogy érdemes lett volna ott helyben bekeretezni azt a pár lépésnyi földet…

Az a rajz… mint az életed. A rövid idő, amivel megajándékoztál minket.

Mindig emlékezni fogunk rá, pedig nem tartott sokáig, és mégis képtelenek vagyunk elfelejteni. Látszólag nem hagyott nyomott, hiszen egy lépéssel eltörölted, de mégis nyomott hagyott.


 „Legyen az álmod szép”

Szólj hozzá