2015. júl 01.

Arany mezők*

írta: Doktor Senki
Arany mezők*

buza.jpg


Aranyló búzakalászokon pihen meg az ablakon kibámuló utas- szemem. Szar dolog felnőni. Most még ezekről is ő jut eszembe. Ahogy az ő haja fénylett aranylón a napsütésben a parton. Régen simán csak néztem ki a Dacia ablakán, és élveztem az utazást. Mikor Fehérvárra jártam suliba, egy borostyánnal befutatott téglaépület mellett is megállt a busz Szabadegyházán. Olyan ismerősnek tűnt nekem az a borostyános fal, mintha álmaimban láttam volna. Mint kiderült: majdnem. Mikor gyerekkoromban Ausztriába jártunk, mentünk el a mellett a fal mellett el mindig.

A kilencvenes évek eleje érdekes volt, főleg gyerekként: hirtelen rászakadt az országra ez a nagy „szabadság”, és azt se tudtuk, mit kezdjünk vele. (Mármint nem a privatizáló- olajszőkítő ex- párttitkárok, hanem mi, rendes emberek- vagyis inkább a mi rendes szüleink.)

Kimentünk Ausztriába a KGM-be, meg a Humába, anyuék vették a Donald kacsás rágót, meg a Milka csokit, amit itthon még nem is lehetett kapni. (A főnökasszonya meg kiment megvenni a Commodor 64-et, de a gyerekeinek egy darab csokit nem hozott. Nem baj, anyu adott nekik is.)

Mostanában sokan szokták nyelvtanulás/gyakorlás gyanánt angolul nézni a sorozatokat. (Imádom azt a fellengzős hangsúlyt: "Én eredetiben nézem, felirat nélkül")

Akkoriban jóval egyszerűbb volt: magyar nyelvű rajzfilm csatorna például egyáltalán nem volt, csak a Sky Channel, ahol nézhetted a He- Mant, az Inspector Gadget-et, és a Transformerst- angolul.

Meg a jó öreg német csatornákat, a Sat1-et (wir nennen nur ’szat egy’, nem pedig ’zat einsz’) és a Pro7-et (mi már csak pro hétnek, nem pro zíbennek hívtuk…)

Úgyhogy hamar a „Werbung” (reklám) lett a leggyűlöltebb német szavunk.

Zenecsatorna se sok volt magyar- bár meg volt a maga haszna: én például a (magyar) MTV-n láttam a Tankcsapda- Legjobb méreg c. dalát. A 'másik' MTV-n ( az angolon) meg simán ment Metallica délelőtt tízkor. Kicsit para volt az Until it sleeps klipje kb tíz évesen, de semmi gond!...

 

Most meg…
Vidáman, büszkén dugja ki a fejét két gyönyörű búzakalász közül egy nagyra nőtt, zöld gaz. Mint egy harmadik, akit senki nem hívott oda, és mégis két szerető közé áll, pedig semmi keresnivalója nincs ott. Vidáman feszít a kalászok között, pofátlanul élvezi szégyentelen szabadságát, mit sem sejtve arról, hogy egy nap majd érte is eljön a kombájn…

*nyilván nem vagyok hülye, és tudom, hogy ez egy Sting- dal címe

 

 

 

Szólj hozzá