2015. jún 25.

...az Alföld tengersík vidékin

írta: Doktor Senki
...az Alföld tengersík vidékin

hortobagy-ziehbrunnen.jpg

Kirándultam kicsit egy lovastanyára. (A reklám helye )

Csak átmész a hídon, és máris ott a Kiskunság. El se hinnéd, mennyire mások ott a dolgok! Egészen a szélén jársz az Alföldnek, de mégis… Az emberek egyszerűek, és egyszerűek a dolgok is: nyoma sincs annak a sok (ál)értelmiségi baromságnak, amit a helyi kultúrkörökben tapasztalsz.
Valahogy a „szeretem a pasimat, évek óta együtt vagyunk, azóta csak ötször csaltam meg- a múlt hónapban” típusú csitrik is hiányoznak onnan.
Jó, vannak bizonyos speciális körülmények, amik miatt különösen tetszik ez a környezet.
Például az a tény, hogy a szolid nyolcvan (+ amit letagadok) kilómmal eleve vesztett helyzetben vagyok a konyhások étkezTETÉSI szokásaival szemben, akik négy- öt órás tartózkodásom alatt nagyjából tízezer kalóriával gazdagítanának, ha tehetnék. Szóval az „ettél már?”, illetve „egyél nyugodtan!” szókapcsolatok ebédidő alatt minden konyhai alkalmazottól nagyjából háromszor hangzanak el. Ráadásul odaát a krumplis tésztának is olyan íze van, hogy egy „csumis” rántotthúsra simán elcserélnéd.

Kicsit mondjuk divatjamúltak a vendéglátási szokások ott. Például ha a vendég kér valamit, vagy ne adj Isten, kérdez, nem a napjainkban divatos  pofavágást és/vagy a „jó anyádba menjél a vágyaiddal!” típusú választ kapja a pincérektől, hanem mosolyt és segítséget. Tényleg azt hittem, visszamentem legalább húsz- harminc évet az időben, mikor ezt megláttam.

Az időutazás- érzést erősíti a sok német turista. Becsületünkre legyen mondva, az elmúlt húsz évben kicsik-nagyok sokat tettek érte, hogy elriasszák az összes turistát: a keményen dolgozó kisemberek a túlszámlázással, a keményen dolgozó nagy emberek az Unió folytonos szidalmazásával. Ők meg mégis jönnek, mosolyognak, örülnek, hogy itt lehetnek. Ráadásul olyan szemtelenek, hogy pl. még urizálni se szoktak. Borkóstolónál az utolsó cseppig kiitták a bort, amit kínáltak. Vagy azért, mert a magyar szokással ellentétben nem kérték tele a poharat csak azért, mert ingyen van, hogy utána kiöntsék, vagy azért, mert tényleg ízlett nekik. A magyar csoportnál például tele voltak a kiöntésre szánt kancsók. Nyilván azért, mert hazánkban mindenki akkora borszakértő, hogy nem ízlett neki az Izsáki Sárfehér.
Ezek a németek!... arcátlan egy népség!
 A múltkor egy idős néni, mielőtt felszállt a kirándulóbuszra, megfogta a kezem, és azt mondta:

- Milyen szép az országotok, tényleg! Kár, hogy ilyen politikusaitok vannak!
Na, ebből tudtam, hogy mégis 2015-ben, Magyarországon járunk.

Szólj hozzá