Utolsó utáni doktor Senki

A nevem Senki. Doktor Senki.

2017. feb 23.

Egyszer befejezik

írta: Doktor Senki
Egyszer befejezik

vasm.jpg

forrás: jakd.hu

Dörmögve kullog át a busz a földvári hídon. A világhírű dunaföldvári híd. Miért világhírű? Nem láttad a Menekülés a győzelembe c. filmet? Stallone, Michael Caine, Pelé... A végén az MTK stadionban fociztak... Mármint a régi stadionban. 
A Duna már megolvadt, csak a Kis- Dunán úszik még néhány jégtábla. Vagy jégkocka. Az állóvizek (a kisebb horgásztavak) is fagyosak még, de lassan- lassan talán szépen leolvasztja már a tavaszi napsütés a fagyot mindenről. 
Eltűnik lassan, befejezi egyszer a munkáját; vagy legalább visszavonul egy időre. Mármint a Tél.
Kitavaszodik lassan. A Tavasz előkelően lépked majd az első szocialista városban. Úgy fürdeti majd napfényében a Vasmű utat, mint gondos anya a gyermekét ...

Tovább Szólj hozzá

2017. feb 16.

Barátság, egyenlőség

írta: Doktor Senki
Barátság, egyenlőség

bari2.jpg 

  Barátság iskola (forrás: Facebook )

"Völgybe száll és bércre hág..."
Máig sem értem, mi ez a lépcső, ami áthidalja ezt a kis völgyet itt az Eszperantó út és a Barátság út között. (Ha ti tudjátok, mondjátok el nyugodtan!)
Az egykori nővérszálló "homlokzatán" a Hotel Taxi reklámja. Felhívnám a számot, de gyanús, hogy nem sokan vennék fel. 
Valamikor áruház volt itt. Gondolom, az edzőpályán épült Aldi és a Barátság Iskola helyén épült "Lidli" miatt zárt be. 
Mellette meg a Hangulat Bár. Hogy az miért zárt be? Na, azt nem tudni. Mi tett be neki? A Dunafitt? Gondolod, hogy ugyanaz lenne a közönség?
Régen micsoda pezsgő diszkó élet volt itt! A Hangulattal kezdődött minden. Állítólag. Akkor én még nem éltem. A ...

Tovább Szólj hozzá

2017. feb 08.

Szeress, vagy vess meg...

írta: Doktor Senki
Szeress, vagy vess meg...

 

arany_1.jpg

forrás: facebook.com/Dunaújváros retró

Ahogy ott álltam a koncerten, megértettem.

Honeybeast koncert volt. Lányok a pasijukkal és lányok a barátnőikkel csokorban táncolnak körülöttünk. Meg egynémely eltévedt egyedülálló pasi. A zene kedvéért, vagy, hogy kiszedjen egy lányt a tömegből. 

A zenével nincs gond, a hangulat remek. Telt ház van. Ez talán 250 embert jelent. A West Balkán törvény óta mindenhol van egy limit. Régen simán beengedtek ide négyszáz embert is. Tök mindegy, nem az én dolgom. 

Az nem olyan nagy baj mondjuk, hogy nem lehet bent cigizni...

Így csak egy- egy pohár csillog a kezekben, meg az alkoholgőz a szemekben, de a félhomályban ez úgyse látszik. Feloldódnak az emberek a zenében, mint édesítő ...

Tovább Szólj hozzá

2017. jan 30.

Mert hagyod

írta: Doktor Senki
Mert hagyod

mozi_regi.jpg

forrás: facebook.com/dunaretro

"Maradok tollpihe a szélviharban"-  azt hiszem, ez volt a képe alá írva. A bikinis képe alá, amin megláttam, milyen szép íve van a csípőjének. Egyből ráírtam facebookon. 
Egy Honeybeast- dalrészlet volt a kép alá írva. Most meg szombaton jön a Honeybeast a megszentelt helyre. A moziba. Vagyis egész pontosan a Galériába. A koncert kötelezően ajánlott csajoknak azért, mert csajzene, pasiknak azért, mert csajzene. Érted. Egyszer én is  majdnem  becsajoztam egy ilyen koncerten; de csak majdnem, mivel ugye a jelenlegi barátnőm... érted. Szóval csak majdnem, de hátha ti ügyesebbek lesztek. 
A Galériára amúgy is ráfér, hogy emberek töltsék meg, mert szegény az év nagy részében téli álmot alszik- főleg ...

Tovább Szólj hozzá

2017. jan 25.

... és most?

írta: Doktor Senki
... és most?

kep_3.jpg

forrás: facebook.com/dunaretro

"Vissza kellett jönnöm hozzád, és lehet, hogy maradok..."

Ja, úgy volt, hogy nem írom tovább a blogot, mert különben kirúgnak. Nem írtam tovább, kirúgtak. Szóval most írom tovább, mivel valószínűleg nem vesznek vissza azért, hogy kirúgjanak. Bár ez jó ötlet. Ha egy napra visszavennének, és kifizetnék a napi díjamat... Na, mit szóltok?

Úgyhogy most csak így állok a világban, munka nélkül. Gyerekként azt hittük, nagy buli. Nos, nem az. Egyszer már voltam így. Aztán kiközvetítettek egy munkára, a 21-es ovi helyére. Most is van ott ovi, de Margaréta Óvodának hívják. Vágod, tudod, a gödörben! Na, ott! Ott, ahol a lépcső van, meg ahol a tengő pálya volt felfestve. Meg ahol az új templom van. ...

Tovább Szólj hozzá

2016. júl 06.

...és mindent lebíró akaratot

írta: Doktor Senki
...és mindent lebíró akaratot

bud_nem_light.jpg
Nem mehetek el szótlanul én sem Bud Spencer halála mellett. 
Akárhogy nézem, ha végigpörgetem a facebookot, szinte mindenki megemlékezett róla így, vagy úgy. Ebből látszik, mennyi emberben nyomot hagyott. Mennyi különböző emberben. Valahogy közel tudott férkőzni a szívünkhöz a szelíd óriás. Ki tudja, miért?
Talán, mert ha megnézed a filmjeit, az erőszak bennük sohasem öncélú: mindig valamilyen igazságtalanságból ered. Bud, és állandó társa, Terence Hill szépen helyretették azokat, akikre ráfért, hogy helyre legyenek téve. Mi más kellene az átlagembernek, akit lépten- nyomon megaláztatás ér? Ilyen- olyan igazságtalanság. 
Bud pedig nincs többé. 
Pedig ma, talán ma lenne rá a legnagyobb szükség. Elképzelem, ahogy emberes ...

Tovább Szólj hozzá

2016. jún 29.

Az ifjú vándor megpihen

írta: Doktor Senki
Az ifjú vándor megpihen

dunaujvaros-dozsa-filmszinhaz-1962_1_1.jpg

forrás: egykor.hu

Húsz év múlva...

A szőke hajtó dalra gyújt a lovaskocsi bakján: " Ragyogóóóón süt a naaaap..."

Június végén nem olyan meglepő, hogy harminc fokban zötyög a lovaskocsi a felhőtlen ég alatt; a dal pedig, amire rákezdett, egyből visszarepít engem vagy húsz évvel... Egészen pontosan huszoneggyel, amikor a TIT Nyelvi Táborban, Dunaújváros alatt kicsivel, az Alba Volán szabadidőparkjában a táborzáró tábortűznél énekeltük gyerekként a  Börtön ablakában- t. Nem tudom, hány gyerek volt akkor ott, de jó sok. Mentek a klasszik tábortűz- dalok: az Ohio (Banks of Ohio- nem tudom, hogy fordították), tudod, ez a "Megmondtam én, enyém leszel, és többé már, senki nem ölel/ Vár ránk a part, hív a nagy folyó/Csobban a ...

Tovább Szólj hozzá

2016. jún 15.

Szarból várat

írta: Doktor Senki
Szarból várat

84212743.jpg

Nézz körül! Megtelt a tánctér a színpad előtt! A Vad Fruttik zenél a Dudikon. 
" Meglátod, a pusztulásban 
 Mennyi szépség, mennyi báj van"

- és új értelmet nyer minden. Itt van ez a depresszióval küzdő srác, aki a saját fájdalmából, a csalódottságából írt egy rakás jó dalt. Hiszen ezt csinálják a művészek. Így gyógyítják önmagukat. A művészet az egyetlen, ami a szarból képes várat építeni. 
Most itt van ez a srác, és sok százan ugrálnak a zenéjére, amit a szarból írt. Mire lettél volna képes Te a rajzaiddal?
Ahogy McFarlaine inspirált téged, a rajzaiddal te is inspiráltál volna másokat. Lehet, hogy valaki azért akart volna jobb rajzolóvá válni, mert látta a munkáidat, és azt mondta volna: "én is így akarok ...

Tovább Szólj hozzá

2016. jún 08.

Kitartás

írta: Doktor Senki
Kitartás

"A lányok sírjanak, a férfiak kitartsanak"
Vad Fruttik

muz.jpg

 

 

- Szabadság! - kiáltotta el magát az öreg, amint belépett az órás műhelyébe. Amint meglátta a Mérnök hórihorgas alakját, azért a biztonság kedvéért hozzátette: - Kitartás! 
Nos, igen, sajna a nyilasok már kisajátították, pedig kitartani valami mellett nem rossz dolog: abba vetett hit, hogy sikerülni fog; akárhogy is. 
Valamikor, állítólag az ezredforduló táján, vagy még hamarabb karácsonyra kaptunk egy barátunktól egy virágot; csak nem akart kihajtani. Aztán nagy nehezen csak kihajtott. A virág nőtt- növögetett. Látta, ahogy a Sooters üzletbe ki- be járnak az emberek, aztán látta az üres kirakatot. Látta a farmerüzletet, és látta a helyén a Vodafone-t. Látta ...

Tovább Szólj hozzá

2016. jún 01.

Mókuskerék

írta: Doktor Senki
Mókuskerék

jatszoter.jpgforrás: uj.varos.tumblr.hu 

 

"- Ó, hová futsz majd,
ha eljön a nap,
bűnös lélek?
- A kőhöz futottam,
hogy elrejtsen, 

de a kő sírva felelte: 
el nem rejthetlek
A folyóhoz,
de a folyó vérzett
A tóhoz, de a tó
vize forrt;
Fohászom
nem hallod hát?"
(Nina Simon) 

A kő laposan ugrott tovább a víz színén egyik pontról a másikra: mintha a napfény tükrén, mint ugróiskolán pattanna tovább. A kacsakövezés végigkíséri az életed, amíg csak mozdul a karod. José tanított meg rá, talán negyedikben. Azóta, akárhányszor lejövünk a partra, előbb- utóbb valaki belekezd a kacsakövezésbe. 
Gyerekkorunkban kevéssel beértük: elég volt pár másik gyerek, egy bicikli, és máris megvolt a délutáni program. Vagy lejönni a Duna- partra, és ...

Tovább Szólj hozzá

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu