Utolsó utáni doktor Senki

A nevem Senki. Doktor Senki.

2016. júl 06.

...és mindent lebíró akaratot

írta: Doktor Senki
...és mindent lebíró akaratot

bud_nem_light.jpg
Nem mehetek el szótlanul én sem Bud Spencer halála mellett. 
Akárhogy nézem, ha végigpörgetem a facebookot, szinte mindenki megemlékezett róla így, vagy úgy. Ebből látszik, mennyi emberben nyomot hagyott. Mennyi különböző emberben. Valahogy közel tudott férkőzni a szívünkhöz a szelíd óriás. Ki tudja, miért?
Talán, mert ha megnézed a filmjeit, az erőszak bennük sohasem öncélú: mindig valamilyen igazságtalanságból ered. Bud, és állandó társa, Terence Hill szépen helyretették azokat, akikre ráfért, hogy helyre legyenek téve. Mi más kellene az átlagembernek, akit lépten- nyomon megaláztatás ér? Ilyen- olyan igazságtalanság. 
Bud pedig nincs többé. 
Pedig ma, talán ma lenne rá a legnagyobb szükség. Elképzelem, ahogy emberes ...

Tovább Szólj hozzá

2016. jún 29.

Az ifjú vándor megpihen

írta: Doktor Senki
Az ifjú vándor megpihen

dunaujvaros-dozsa-filmszinhaz-1962_1_1.jpg

forrás: egykor.hu

Húsz év múlva...

A szőke hajtó dalra gyújt a lovaskocsi bakján: " Ragyogóóóón süt a naaaap..."

Június végén nem olyan meglepő, hogy harminc fokban zötyög a lovaskocsi a felhőtlen ég alatt; a dal pedig, amire rákezdett, egyből visszarepít engem vagy húsz évvel... Egészen pontosan huszoneggyel, amikor a TIT Nyelvi Táborban, Dunaújváros alatt kicsivel, az Alba Volán szabadidőparkjában a táborzáró tábortűznél énekeltük gyerekként a  Börtön ablakában- t. Nem tudom, hány gyerek volt akkor ott, de jó sok. Mentek a klasszik tábortűz- dalok: az Ohio (Banks of Ohio- nem tudom, hogy fordították), tudod, ez a "Megmondtam én, enyém leszel, és többé már, senki nem ölel/ Vár ránk a part, hív a nagy folyó/Csobban a ...

Tovább Szólj hozzá

2016. jún 22.

Modern városom

írta: Doktor Senki
Modern városom

madarpark.jpg

forrás: jakd.hu

Óvárosban suhan velünk az autó. A templom mellett kapaszkodunk fel, a kereszteződés, a szovjet temető felé a Magyar úton. Látod, ott azt a macskaköves utcát, ami a Panda fagyizó mellett kanyarog felfelé? Ott volt régen a Madárház. Apuval sokat jártunk oda. Volt egy nagy medencéje is a madaraknak, meg - mint a neve is mutatja- volt egy csomó egzotikus madár. 
Óváros... régen apuval rengetegszer jártunk erre. Egyszer ribizlit is szedtünk a templom mellett egy kertben, egy ismerősnél. (Már a nevére sem emlékszem.) Újtelepre is, a Szikrába . Máig emlékszem arra a színes műanyag "függönyre", ami a bejárati ajtóban lógott. Biztos te is emlékszel rá. Minden kocsmába úgy mentél be, hogy először azt kellett félrehajtani. ...

Tovább Szólj hozzá

2016. jún 15.

Szarból várat

írta: Doktor Senki
Szarból várat

84212743.jpg

Nézz körül! Megtelt a tánctér a színpad előtt! A Vad Fruttik zenél a Dudikon. 
" Meglátod, a pusztulásban 
 Mennyi szépség, mennyi báj van"

- és új értelmet nyer minden. Itt van ez a depresszióval küzdő srác, aki a saját fájdalmából, a csalódottságából írt egy rakás jó dalt. Hiszen ezt csinálják a művészek. Így gyógyítják önmagukat. A művészet az egyetlen, ami a szarból képes várat építeni. 
Most itt van ez a srác, és sok százan ugrálnak a zenéjére, amit a szarból írt. Mire lettél volna képes Te a rajzaiddal?
Ahogy McFarlaine inspirált téged, a rajzaiddal te is inspiráltál volna másokat. Lehet, hogy valaki azért akart volna jobb rajzolóvá válni, mert látta a munkáidat, és azt mondta volna: "én is így akarok ...

Tovább Szólj hozzá

2016. jún 08.

Kitartás

írta: Doktor Senki
Kitartás

"A lányok sírjanak, a férfiak kitartsanak"
Vad Fruttik

muz.jpg

 

 

- Szabadság! - kiáltotta el magát az öreg, amint belépett az órás műhelyébe. Amint meglátta a Mérnök hórihorgas alakját, azért a biztonság kedvéért hozzátette: - Kitartás! 
Nos, igen, sajna a nyilasok már kisajátították, pedig kitartani valami mellett nem rossz dolog: abba vetett hit, hogy sikerülni fog; akárhogy is. 
Valamikor, állítólag az ezredforduló táján, vagy még hamarabb karácsonyra kaptunk egy barátunktól egy virágot; csak nem akart kihajtani. Aztán nagy nehezen csak kihajtott. A virág nőtt- növögetett. Látta, ahogy a Sooters üzletbe ki- be járnak az emberek, aztán látta az üres kirakatot. Látta a farmerüzletet, és látta a helyén a Vodafone-t. Látta ...

Tovább Szólj hozzá

2016. jún 01.

Mókuskerék

írta: Doktor Senki
Mókuskerék

jatszoter.jpgforrás: uj.varos.tumblr.hu 

 

"- Ó, hová futsz majd,
ha eljön a nap,
bűnös lélek?
- A kőhöz futottam,
hogy elrejtsen, 

de a kő sírva felelte: 
el nem rejthetlek
A folyóhoz,
de a folyó vérzett
A tóhoz, de a tó
vize forrt;
Fohászom
nem hallod hát?"
(Nina Simon) 

A kő laposan ugrott tovább a víz színén egyik pontról a másikra: mintha a napfény tükrén, mint ugróiskolán pattanna tovább. A kacsakövezés végigkíséri az életed, amíg csak mozdul a karod. José tanított meg rá, talán negyedikben. Azóta, akárhányszor lejövünk a partra, előbb- utóbb valaki belekezd a kacsakövezésbe. 
Gyerekkorunkban kevéssel beértük: elég volt pár másik gyerek, egy bicikli, és máris megvolt a délutáni program. Vagy lejönni a Duna- partra, és ...

Tovább Szólj hozzá

2016. máj 25.

Virág a hóban

írta: Doktor Senki
Virág a hóban

hovirag.jpg

forrás: kismonilaszlo.hu

A száradó aszfalton körkörösen fogyatkozik az esővíz: ahogy az óceán húzódik vissza a partról apálykor. Beton tartókba ültetett fasorok húzzák ki derekukat a betonházak között: itt, nálunk, Újvárosban minden centi szabad helyet kihasználtak az építők; ide egy pár fa, egy kis zöld, oda egy játszótér...
A Hóvirág Presszó jön szembe velem. Régen sokat jártunk ide apuval. Akkor még simán behozhattad ide a gyerekedet, a 80-as, 90-es években. Pedig még játékgépek is voltak!...
Hóvirág a Technikum közepén. Micsoda név! Mintha összefoglalása lenne a város szellemiségének. Újvárosban még az sem lenne lehetetlen , hogy az épített környezet közepén egyszer csak felüti a fejét egy hóvirág. 
Itt, a ...

Tovább Szólj hozzá

2016. máj 18.

A lányok, a lányok...

írta: Doktor Senki
A lányok, a lányok...

dunaujvaros-dozsa-filmszinhaz-1962_1.jpg

forrás: egykor.hu

" Senki, a nők tesznek tönkre"-  kolléganőm

A kezem a telefonom után, az agyam a valóság után kutat a hajnali ébredéskor. Harmadszor ébreszt fel egy lány hívása. Az elsőt... hagyjuk. A második... öt éve volt. 
Mi ez a furcsa, ismétlődő, ritmusos zaj? Ismerős valahonnan... de mi ez?- próbáltam félálomban megfejteni, mi az, amiért ki kellene nyitnom a szemem. Pár másodperc alatt végül kibogarásztam a lehetséges válaszok közül a telefoncsörgést. Fel sem ülve, fekve nyúltam a mobil után. Nyilas lány. Mit akar hajnal ötkor? Csak annyit mondott:
- Ide tudsz jönni? (a kocsmába, ahol pár órával azelőtt elváltunk). 
- Miért?- kérdeztem vissza. 
- Baj van- felelte. 
Levert a víz ezen két szó hallatára. Csak ...

Tovább Szólj hozzá

2016. máj 03.

Diszkó expressz

írta: Doktor Senki
Diszkó expressz

fortepan_12092.jpg

forrás: mult-kor.hu 

 

Ajánlom a lánynak, akinek a legszebb zöldes- szürkés szeme van*


- Ó, tesókám, nekem annak idején a Napsugár volt a Hooters!   A pincér csajok az ölükbe ültettek, és onnan etették velem a gesztenyepürét- ahogy Zoli bátyám szemébe nézek, ahogy elrévedve emlékszik vissza a kisfiúval igen- igen készséges felszolgáló lányokra, én is látom a Napsugár presszót- persze, fekete- fehérben, mint a régi fényképeken, amik a hatvanas- hetvenes években készültek. Zoli akkoriban volt gyerek. Mi meg a nyolcvanas- kilencvenes években. Viszont apu minket is a Napsugárba vitt. Találd ki, mit ettünk ott!

- Itt az emberek, Dunaújvárosban mindig is szerettek jól élni. Jókat enni- inni. Itt vasárnap mindig tele voltak az ...

Tovább Szólj hozzá

2016. ápr 28.

... az egész világ

írta: Doktor Senki
... az egész világ

tumblr_o13fx2ya4o1s2vdo6o10_1280.jpg

forrás: ujvaros.tumblr.com

Színház...
A páholyt keresem a szememmel. A páholyt, amit a "fontos" embereknek tartanak fenn. Azaz azoknak, akik anyagilag támogatják a színházat. Cégvezetők, politikusok. Bár érdekes egy politikust színházi páholyban látni. Anyagilag lehet, hogy támogatja a színházat, de mégis kinek a pénze az? Gondolom, nem a fizetése. Ennyi erővel bármelyikünk ott ülhetne, aki adót fizet, nem? Vicces helyzet ez, Gogol, Móricz, vagy Mikszáth tollára való téma.

Nektek viszont csak egy Senki jutott. 

 Kényelmesek ezek a székek. Még emlékszem a régiekre, igazi "fapados" gyártmány volt mindegyik. Mintha a kezdetektől, az ötvenesek évekből maradtak volna itt. Most viszont már új, kényelmes. Legalább tíz éve már, ...

Tovább Szólj hozzá

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu