Utolsó utáni doktor Senki

A nevem Senki. Doktor Senki.

2017. sze 18.

"Édes évek, hol vagytok ma már?"

írta: Doktor Senki
"Édes évek, hol vagytok ma már?"

A panelházak fölött kis, veszélytelen fehér felhők, mint simogató kezek; vagy mintha az ég kis vattadarabokkal mosná a szemét. Tegnap még szakadt az eső. Mára csak a hűvös levegő, és a száradó aszfalt őrzi az eső nyomát. 

- de őrzi. Ahogy mi is őrizzük az eltűnt, elveszett dolgokat. Néha azt álmodom, hogy barátok, rokonok, akik meghaltak, mégsem haltak meg, és még itt vannak. 

Talán a város is álmodik néha, nem gondolod?

Álmodik a Vidám parkról, az óriás kerékkel, amiről a focipályára lehetett látni. A kis papír szeletkékről, amiket a bejáratnál lehetett venni, hogy aztán felmehess az óriás kerékre, vagy a "pókra", vagy felülhess a ringlspílre, és nézegesd a western "freskókat" a falon. A fa halacskákról, amiket a ...

Tovább Szólj hozzá

2017. már 29.

Szól(t) a rádió

írta: Doktor Senki
Szól(t) a rádió

  fortepan_29244.jpg
forrás: fortepan.hu

Enyhe az este. Lassan kiérünk a fagyos éjszakákból. Talán a tavasz nyugalmat hoz majd. Szél sem jár, és az autók sem sietnek: annak a régi kocsinak is csak azért bőg a motorja, mert valami baja van, nem azért, mert a vezetője túráztatja. 

Zöldre festett ház az újonnan épített játszótér mellett. Furcsa ez. Jó ez a játszótér, de vagy három helyet tudnék mutatni, ahol játszótér volt, de most nincs. Persze, az élet maga a változás. Itt volt régen a rádió. Az Eldo. Vagy tizenöt évig. 
Akkoriban még nem volt baj, hogy több rádió is van a városban. Egy ideig három is volt, mikor a Gerilla megpályázta a Penta Rádió frekvenciáját. 
Penta Rádió... még azokból az időkből, amikor az emberek az ujjukat a ...

Tovább Szólj hozzá

2017. már 16.

Sosem tudhatod

írta: Doktor Senki
Sosem tudhatod

halasz.jpg

Egy indokolatlan, ámde nagyon szép kép a Halászcsárdáról a József Attila Könyvtár honlapjáról, a jakd.hu-ról

Március 15-e tanulsága: ha a barátaid kocsmázni hívnak, mindig el kell menni. Miért? Sosem tudhatod, milyen sorsfordító eseményről maradsz le, ha nem mész el. Mi lett volna, ha valamelyik márciusi ifjú nem megy el a Pilvaxba?

 A művészet és a politika mindig is szorosan kapcsolódott a vendéglátáshoz. Pilvax, New York Kávéház... és a többi. 
Nálunk meg...
A Sörkert (HBH), a Halászcsárda, a Béke Étterem, a Kiskohász... a Sirály, az Aranyhordó... 
... a Bisztró, a Kiscsillag...
Ja, ennek a fele már meg sincs; még egy ok, hogy kocsmába menj: ha nem jársz, egyszer csak azt veszed észre, hogy bezárt! 

A Vízöntő ...

Tovább Szólj hozzá

2017. már 09.

Béke, galambok

írta: Doktor Senki
Béke, galambok

galambok.jpg

forrás: jakd.hu

Háború, háború. Jön a szabadságharc évfordulója, és valószínűleg meghallgatjuk majd, hogy micsoda honvédő háborút folytat ma is hazánk úgy nagyjából mindenki ellen. 
Furcsa... A jó öreg kommunizmusban, amit aztán a legkevésbé sem kívánok vissza, ott a "tartós béke" volt a jelige. Békeversenyek az atlétikában, kerékpárban...
- és mint az első szocialista város, Dunaújváros is zászlójára tűzte a békét. Gondolj bele: Béke városrész, Béke Étterem, "Békét a világnak" az őspatika épületének tetején - és a békegalambok a Városháza tér mellett. 

... és mi maradt meg ebből az egészből?...

Csak a háború. Miben is volt mindig háború? Az 1984-ben?

Tovább Szólj hozzá

2017. már 02.

Uitz, a Kortárs művész

írta: Doktor Senki
Uitz, a Kortárs művész

uitz_terem.jpg

forrás: jakd.hu

A buszról már  kora tavaszi reggelbe lépek. Nem csap meg a hideg, mint egy hónappal ezelőtt, ahogy leszállok. Komótosan elsétálok a Tourinform Iroda mellett, ami régen az IBUSZ volt, aztán a Kortárs előtt is. Nekem már csak Uitz Terem marad. Fura, mert azokra az oszlopokra, meg minden, ami a képen is van, nem emlékeztem, szerintem már nem is láttam őket: csak az rémlik, hogy a kávézó nem volt ott, és hogy valahogy máshogy nézett ki az egész. 
A jövő héten kiállítás megnyitóra jövök ide. A Vízöntő lány állít ki. Vagy három helyen írtam már róla. Tök mindegy. 
Kicsit mindig tartottam a kortárs művészettől. Talán Te oltottad belém: te a keményvonalas, régimódi rajzoló voltál. Grafikus, pardon. Te minden ...

Tovább Szólj hozzá

2017. feb 23.

Egyszer befejezik

írta: Doktor Senki
Egyszer befejezik

vasm.jpg

forrás: jakd.hu

Dörmögve kullog át a busz a földvári hídon. A világhírű dunaföldvári híd. Miért világhírű? Nem láttad a Menekülés a győzelembe c. filmet? Stallone, Michael Caine, Pelé... A végén az MTK stadionban fociztak... Mármint a régi stadionban. 
A Duna már megolvadt, csak a Kis- Dunán úszik még néhány jégtábla. Vagy jégkocka. Az állóvizek (a kisebb horgásztavak) is fagyosak még, de lassan- lassan talán szépen leolvasztja már a tavaszi napsütés a fagyot mindenről. 
Eltűnik lassan, befejezi egyszer a munkáját; vagy legalább visszavonul egy időre. Mármint a Tél.
Kitavaszodik lassan. A Tavasz előkelően lépked majd az első szocialista városban. Úgy fürdeti majd napfényében a Vasmű utat, mint gondos anya a gyermekét ...

Tovább Szólj hozzá

2017. feb 16.

Barátság, egyenlőség

írta: Doktor Senki
Barátság, egyenlőség

bari2.jpg 

  Barátság iskola (forrás: Facebook )

"Völgybe száll és bércre hág..."
Máig sem értem, mi ez a lépcső, ami áthidalja ezt a kis völgyet itt az Eszperantó út és a Barátság út között. (Ha ti tudjátok, mondjátok el nyugodtan!)
Az egykori nővérszálló "homlokzatán" a Hotel Taxi reklámja. Felhívnám a számot, de gyanús, hogy nem sokan vennék fel. 
Valamikor áruház volt itt. Gondolom, az edzőpályán épült Aldi és a Barátság Iskola helyén épült "Lidli" miatt zárt be. 
Mellette meg a Hangulat Bár. Hogy az miért zárt be? Na, azt nem tudni. Mi tett be neki? A Dunafitt? Gondolod, hogy ugyanaz lenne a közönség?
Régen micsoda pezsgő diszkó élet volt itt! A Hangulattal kezdődött minden. Állítólag. Akkor én még nem éltem. A ...

Tovább Szólj hozzá

2017. feb 08.

Szeress, vagy vess meg...

írta: Doktor Senki
Szeress, vagy vess meg...

 

arany_1.jpg

forrás: facebook.com/Dunaújváros retró

Ahogy ott álltam a koncerten, megértettem.

Honeybeast koncert volt. Lányok a pasijukkal és lányok a barátnőikkel csokorban táncolnak körülöttünk. Meg egynémely eltévedt egyedülálló pasi. A zene kedvéért, vagy, hogy kiszedjen egy lányt a tömegből. 

A zenével nincs gond, a hangulat remek. Telt ház van. Ez talán 250 embert jelent. A West Balkán törvény óta mindenhol van egy limit. Régen simán beengedtek ide négyszáz embert is. Tök mindegy, nem az én dolgom. 

Az nem olyan nagy baj mondjuk, hogy nem lehet bent cigizni...

Így csak egy- egy pohár csillog a kezekben, meg az alkoholgőz a szemekben, de a félhomályban ez úgyse látszik. Feloldódnak az emberek a zenében, mint édesítő ...

Tovább Szólj hozzá

2017. jan 30.

Mert hagyod

írta: Doktor Senki
Mert hagyod

mozi_regi.jpg

forrás: facebook.com/dunaretro

"Maradok tollpihe a szélviharban"-  azt hiszem, ez volt a képe alá írva. A bikinis képe alá, amin megláttam, milyen szép íve van a csípőjének. Egyből ráírtam facebookon. 
Egy Honeybeast- dalrészlet volt a kép alá írva. Most meg szombaton jön a Honeybeast a megszentelt helyre. A moziba. Vagyis egész pontosan a Galériába. A koncert kötelezően ajánlott csajoknak azért, mert csajzene, pasiknak azért, mert csajzene. Érted. Egyszer én is  majdnem  becsajoztam egy ilyen koncerten; de csak majdnem, mivel ugye a jelenlegi barátnőm... érted. Szóval csak majdnem, de hátha ti ügyesebbek lesztek. 
A Galériára amúgy is ráfér, hogy emberek töltsék meg, mert szegény az év nagy részében téli álmot alszik- főleg ...

Tovább Szólj hozzá

2017. jan 25.

... és most?

írta: Doktor Senki
... és most?

kep_3.jpg

forrás: facebook.com/dunaretro

"Vissza kellett jönnöm hozzád, és lehet, hogy maradok..."

Ja, úgy volt, hogy nem írom tovább a blogot, mert különben kirúgnak. Nem írtam tovább, kirúgtak. Szóval most írom tovább, mivel valószínűleg nem vesznek vissza azért, hogy kirúgjanak. Bár ez jó ötlet. Ha egy napra visszavennének, és kifizetnék a napi díjamat... Na, mit szóltok?

Úgyhogy most csak így állok a világban, munka nélkül. Gyerekként azt hittük, nagy buli. Nos, nem az. Egyszer már voltam így. Aztán kiközvetítettek egy munkára, a 21-es ovi helyére. Most is van ott ovi, de Margaréta Óvodának hívják. Vágod, tudod, a gödörben! Na, ott! Ott, ahol a lépcső van, meg ahol a tengő pálya volt felfestve. Meg ahol az új templom van. ...

Tovább Szólj hozzá